Fjerning av tatovering

Vi er vant til å tenke på tatoveringer som permanente og at det derfor er viktig å tenke seg godt om før vi oppsøker et tatoveringsstudioet. Allikevel viser det seg at så mange som 15 – 25% angrer på tatoveringer de har tatt. Heldigvis er det langt på vei mulig å fjerne tatoveringer, og det finnes flere metoder på markedet.
Fjerning av tatovering

Fjerning av tatovering

Vi er vant til å tenke på tatoveringer som permanente og at det derfor er viktig å tenke seg godt om før vi oppsøker et tatoveringsstudioet. Allikevel viser det seg at så mange som 15 – 25% angrer på tatoveringer de har tatt. Heldigvis er det langt på vei mulig å fjerne tatoveringer, og det finnes flere metoder på markedet.
Fjerning av tatovering

Innhold

Vær forberedt på at det kan koste mye å fjerne en tatovering og at prosessen ikke er smertefri. Angrer man på en tatovering, er det imidlertid ofte en pris som er vel verdt å betale.  

Metoder for å fjerne tatovering

Fargepigmentene i en tatovering befinner seg i det midterste hudlaget, lærhuden. For å fjerne eller bleke en tatovering må man trenge gjennom det ytterste hudlaget, overhuden. Det finnes flere tilgjengelige metoder, som laserbehandling, hudsliping, kirurgisk fjerning og kjemisk peeling. Noen sverger også til kremer for fjerning av tatoveringer, mens coverup er en alternativ tilnærming.

I denne artikkelen går vi gjennom ulike metoder for tatoveringsfjerning. Laserbehandling er den aller vanligste måten å fjerne tatoveringer på, og derfor går vi ekstra i dybden på denne metoden.

Fjerne tatovering med laser

Ved laserbehandling sendes det ut laserlys i korte impulser som bryter ned fargepigmentene i lærhuden til ørsmå fragmenter. Kroppen vil selv skylle disse fragmentene ut ved hjelp av lymfesystemet og nyrene.

Hver laserbehandling gjør tatoveringen mindre synlig, men det er vanskelig å fjerne alle spor. Man vil derfor vanligvis kunne skimte tatoveringen selv etter fullført behandlingsløp.

Lasere med Q-Switch har lenge vært på markedet, og impulsene fra disse måles i nanosekunder. I dag brukes også picolasere med impulser målt i picosekunder, altså billiondels sekunder. Eksempler på slike lasere er PicoSure og PicoWay. Sidene impulsene er kortere, blir det også lavere varmeutvikling. Dette skal gjøre behandlingen mer skånsom for huden og også mindre smertefull.

Hvor lang tid det tar å fjerne en tatovering med laser avhenger av:

Generelt er det enklere å fjerne mørke enn lyse farger, fordi laserlyset i større grad tas opp av de mørke fargene. Jo dypere tatoveringen sitter i lærhuden, jo vanskeligere blir det dessuten for lyset å treffe fargepigmentene. Dette er også grunnen til at solbrun hud og mørkere hudfarger gjør det mer tidkrevende å fjerne en tatovering – mindre laserlys slipper inn gjennom overhuden til blekket i tatoveringen.

En tatovering vil naturlig tape noe farge gjennom årene, noe som gjør jobben med å fjerne eldre tatoveringer raskere.

Uansett må du regne med at det tar tid å fjerne en tatovering med laser. I gjennomsnitt kreves det 10 behandlinger for å oppnå ønsket resultat. Med ny laserteknologi, som picolaser, kan det imidlertid være nok med 4-6 økter. For at huden skal få tid til å leges, bør det gå minst 6 uker mellom hver behandling. Man bør unngå å eksponere tatoveringen for sollys og annet UV-lys i 4 uker før en laserbehandling, og for mange kan det derfor være en fordel å ta en pause i sommermånedene. Alt i alt tar prosessen med å fjerne en tatovering med laser vanligvis omkring ett år.

Den gode nyheten er at hver behandling ikke tar så lang tid – alt fra 5 til 40 minutter avhengig av tatovering og hudtype.

Klar for å finne din tatovør eller behandler?

Vi hjelper deg å skaffe tilbud direkte fra tatoveringsstudioer eller klinikker ​

Tatoveringfordeg.no setter deg i kontakt med de beste tatovørene eller klinikkene i ditt område. Tjenesten er gratis, enkel og helt uforpliktende

Hudsliping / dermabrasjon 

Som navnet tilsier går denne metoden ut på å slipe ned huden, både overhuden og deler av lærhuden hvor blekket befinner seg. Tatoveringen blir mindre synlig med denne metoden, men den blir ikke helt borte.

Huden vil føles sår i opptil 10 dager i etterkant av hudslipingen, og man bør bruke salve og bandasje på området til huden har fornyet seg.

Kirurgisk fjerning

Med denne metoden fjernes tatoveringen ved bruk av skalpell, og etterpå sys huden sammen igjen. I motsetning til andre metoder, blir tatoveringen helt fjernet under en slik operasjon. Samtidig er det større sjanser for arrdannelser, og kirurgisk fjerning egner seg kun for mindre tatoveringer.  

Kjemisk peeling

Ved kjemisk peeling brukes syre for å etse bort blekket i tatoveringen, som deretter skilles ut av kroppen. Syren injiseres i huden ved bruk av en liten maskin.

Krem som fjerner tatovering

Det finnes også kremer på markedet med ingredienser som skal bryte ned blekket i tatoveringer. Det er imidlertid lite dokumentasjon som viser at dette faktisk virker. Krem for å fjerne tatoveringer må ofte bestilles på nett fra utenlandske aktører, og det kan være vanskelig å få hjelp om produktet ikke virker eller man opplever problemer. 

Tatovere over/coverup

En alternativ metode er å dekke til tatoveringen heller enn å fjerne den. Med en coverup lager tatovøren en ny tatovering over den gamle. Det kan være en fordel å gjøre tatoveringen litt mindre synlig før man starter, for eksempel ved hjelp av et par laserbehandlinger.

Hvor mye koster fjerning av tatovering?

Som regel må du betale langt mer for å fjerne en tatovering enn for å ta den, i blant ti ganger så mye.

For å fjerne en tatovering på 5 x 5 cm med laser koster det som oftest mellom 1000 og 1500 per gang. Endelig pris vil avhenge av om man trenger fire, ti eller kanskje tolv behandlinger, men totalt kan en regne med å måtte betale 5000 kroner eller mer. Laserbehandling av en full sleeve kan koste omtrent 3000 kroner per behandling, mens fjerning av en stor tatovering på rygg kan komme på 5000.

Jeg ønsker å fjerne tatoveringen – hvordan går jeg frem?

Det vil være en fordel å sammenligne tilbud fra flere klinikker og å gjøre deg kjent med metodene de bruker. Ved å beskrive og eventuelt sende et bilde av tatoveringen din, vil det være mulig for behandler å si noe om forventet behandlingsløp og estimert pris.

Tjenesten vår gjør det enkelt å skaffe oversikt over kvalifiserte behandlere for fjerning av tatovering:

Matias

Matias

Innholdsprodusent hos tatoveringfordeg.no