Forskjellige typer tatoveringer

Det finnes uendelig mange muligheter når en vurderer en ny tatovering. Her finner du en oversikt over tatoveringene flest nordmenn er nysgjerrige på.
Typer tatovering

Forskjellige typer tatoveringer

Det finnes uendelig mange muligheter når en vurderer en ny tatovering. Her finner du en oversikt over tatoveringene flest nordmenn er nysgjerrige på.
Typer tatovering

Innhold

Forhåpentligvis kan du finne inspirasjon til din neste tatovering gjennom tekstene og bildene på denne siden.

Symboler

Korset er først og fremst knyttet til kristendommen, som en påminnelse om at Jesus døde på korset. En tatovering med et navn ved siden av et kors kan symbolisere noen som har gått bort.

kors tatovering

Hjertesymbolet forbindes med kjærlighet og hengivenhet, og er en populær tatovering. Et hjerte kan også representere sorg og tap, spesielt om tatoveringen er helt svart.

hjerte tatovering

Kompasset er symboltungt og har lenge blitt brukt i tatoveringer. For sjøfolk kunne det symbolisere håpet om å komme trygt hjem fra sjøen. Kompassets funksjon er å hjelpe oss å finne rett vei, og en tatovering av kompass kan dermed brukes som et symbol på å ha en retning i livet. Det er også velegnet for den reisende som alltid er på jakt etter å utforske nye steder.

kompass tatovering

Solen forbindes med styrke, mens månen forbindes med ro og balanse. De er hverandres motsetning, samtidig som de regnes som en enhet. Denne symbolikken gjør at dette er mye brukt som partatovering – den ene har en soltatovering og den andre en månetatovering. Sol og måne symboliserer at paret har et gjensidig behov for hverandre.

tatovering symbol styrke

Papirfly er den mest kjente typen origami fra Japan. Betydningen av en tatovering av papirfly kan være at man tør å kaste seg ut i det ukjente. Slike tatoveringer er også forbundet med reiselyst, optimisme, nysgjerrighet og håp.

papirfly tatovering betydning

Disse tatoveringene er ypperlige for globetrotteren som elsker å reise og oppdage nye steder. En trend er å fargelegge verdenskartet etter hvert som man besøker stadig nye land. Tatovering av jordkloden kan også representere perspektiv og kampen for miljøvern og bærekraft.

verdenskart tatovering

Infinity-symbolet er hentet fra matematikken, hvor det brukes om noe som er uendelig. Som tatovering kan symbolet representere uendelig kjærlighet eller ubegrensede muligheter. I noen kulturer forbindes det med gjenfødelse.

Tatoveringer med infinity-symbolet kombineres ofte med andre elementer, som et hjerte, en fjær, et sitat eller et navn.

infinity tatovering

Drømmefangeren er kjent for å stoppe mareritt og negative energien om natten. Betydningen med en slik tatovering kan derfor være at den gir beskyttelse og trygghet.

drømmefanger tatovering betydning

Tatovering av en musikknote er en måte å vise frem egen musikkinteresse på. Det er mange noter å velge mellom, som alle kan tillegges mening.

note tatovering

Stjernen er et symbol som er fullt av mening. Antallet kanter er viktig for å forstå betydningen av en stjernetatovering. En femkantet stjerne eller et pentagram kan bety godhet, harmoni og åndelighet. En sekskantet stjerne symboliserer ofte visdom, mens en åttekantet stjerne kan være tegn på rikdom og overflod. Tatoveringer av stjerner kan også ha en religiøs betydning.

stjerne tatovering

En såkalt teardrop tattoo under øyet er en typisk fengselstatovering. En fylt tåre viser at personen har sonet en lang fengselsdom, ofte for drap. Betydningen med omrisset av en dråpe under øyet kan være at man har forsøkt å drepe noen. Det kan også vise at man ønsker å hevne drapet på en kjær person.

Tatovering av en dråpe andre steder på kroppen kan representere sorg og tap.

tåre tatovering betydning

Tatoveringer av fotlenke startet opprinnelig blant innsatte i fengsel. Fotlenken symboliserer mangelen på bevegelsesfrihet, og lengden på kjettingen festet til fotlenken kan vise til lengden på fengselsoppholdet. Tatoveringer av fotlenker kan også være positivt ladet. En tatovering med brutte kjettinger kan vitne om frigjøring fra tidligere begrensninger. For par kan tatoveringen vise til livslang forpliktelse til hverandre.

fotlenke tatovering

Planter og bær

Blomstertatoveringer vil nok aldri gå av moten. Tatoveringer av blomster lages i mange stiler, fra enkle streker i svart til detaljerte og virkelighetsnære fremstillinger. I tillegg er det et stort mangfold av blomster, fra den stilrene rosen til små markblomster.

tatovering blomst

Roser er blant de aller mest populære tatoveringsmotivene. Røde roser er kjent for å symbolisere kjærlighet og skjønnhet. Andre farger kan ha andre betydninger, og for eksempel er hvite roser kjent for å gjenspeile renhet og uskyld. En svart rose kan fungere som symbol på sorg og tap.

tatovering rose

Som navnet røper, kan en tatovering av en forglemmegei symbolisere at man ikke vil glemme en avdødd person som stod en nær. Denne lille, blå blomsten kan også representere kjærlighet og trofasthet.

forglemmegei tatovering

De aller fleste kløvere har tre blader, men omtrent 1 av 10 000 har fire. Å finne en slik firkløver sies å bringe lykke, noe som gjør firkløveren til et populært tatoveringsmotiv. Tatovering av trekløver er også utbredt. De tre bladene kan representere tro, håp og kjærlighet.

trekløver tatovering

Lotusblomsten er forbundet med renhet, selvbevissthet og visdom. Betydningen er knyttet til østlig filosofi. En tatovering av en lotusblomst kan også representere livet – det lyse og mørke, det gode og gode.

lotus blomst tatovering betydning

Urørte kirsebær representerer ofte feminin renhet og uskyld. Et kirsebær som har blitt spist av, kan den andre siden være symbol på lyst og å ha mistet sin uskyld.

kirsebær tatovering

Fugler / fly

Fugler kan bevege seg fritt på tvers av grenser og forbindes ofte med frihet. Tatoveringer av fugler kan dermed symbolisere frihet, reiselyst og også mot.

fugle tatovering

I likhet med fugletatoveringer kan tatovering av fjær symboliserer frihet og mot. I tillegg kan det representere åndelighet, intelligens og skjønnhet.

tatovering fjær

Uglen er en symbolrik fugl. Den var forbundet med Athene, gudinnen for strategi, krig og visdom i antikkens Hellas. Uglen har også vært viktig blant amerikanske urfolk. Betydningen av en ugletatovering kan være knyttet til visdom, nysgjerrighet og overgang. Det kan også gi assosiasjoner til mørke og mystiske krefter.

ugle tatovering

Duen har vært et symbol på fred i tusenvis av år. I tillegg til fred kan tatovering av en due representere kjærlighet, seier og en ny start. Ofte portretteres fredsduen med en olivenkvist i nebbet.

fredsdue tatovering

Tatovering av sommerfugl er spesielt populært blant kvinner. Betydningen kan være forbundet med ømhet, frihet og endring.

sommerfugl tatovering

Tatovering av en bie kan bety udødelighet og kraft. Det kan også være en måte å vise engasjement for klimasaken og for et insekt som står i fare for å forsvinne. Etter terroren i et konsertlokale i Manchester i 2017, ble tatoveringer av bier brukt for vise støtte til ofrene og ta avstand fra terror.

bie tatovering

Generelt er vinger forbundet med frihet og evnen til å frigjøre seg fra det som har holdt en nede. Tatovering av englevinger kan symbolisere tro og beskyttelse. Det kan også representere en kjær person som har gått bort.

tatovering vinger

En engletatovering kan være forbundet med beskyttelse mot det onde. Engler kan sees på som en forbindelse mellom jord og himmel, og for mange har disse tatoveringene en religiøs betydning.

engel tatovering

Klar for å finne din tatovør eller behandler?

Vi hjelper deg å skaffe tilbud direkte fra tatoveringsstudioer eller klinikker ​

Tatoveringfordeg.no setter deg i kontakt med de beste tatovørene eller klinikkene i ditt område. Tjenesten er gratis, enkel og helt uforpliktende

Dyr

Elefanten symboler visdom, styrke og hengivenhet. Det kan også være et tegn på det godes seier over det onde.

elefant tatovering

Leoparden kan symbolisere intelligens og evnen til å snu enhver situasjon til egen fordel.

leopard tatovering

Hjorten blir ofte beskrevet som edel og fri, og den er også kjent for å leve et enslig liv. Hornene blir enkelte steder sett på som et symbol for livets tre og hjorten som forbundet med noe guddommelig.

hjort tatovering

Løven er kjent som dyrenes konge. Mennesker har lenge brukt løven som symbol på makt og, som i Bibelen, på styrke. Tatoveringer av løver symboliserer i tillegg ofte tapperhet, stolthet og overlevelse.

løve tatovering mening

Tatovering av hundepoter kan være en fin måte å synliggjøre kjærligheten til sin firbeinte venn. Mulighetene for hvordan potetatoveringen skal se ut er nesten uendelige. Fra poter med enkel strek til naturtro tatoveringer av hundens virkelige poteavtrykk. Det er også mulig å kombinere poten med andre symboler, som et hjerte eller tegnet for infinitiy.

pote tatovering

Stjernetegn

Datoen vi blir født bestemmer hvilket stjernetegn vi tilhører. Totalt er det tolv stjernetegn som alle er forbundet med visse egenskaper: væren, tyren, tvillingene, krepsen, løven, jomfruen, vekten, skorpionen, skytten, steinbukken, vannmannen og fiskene. Stjernetegnet skal i følge astrologien hjelpe oss å forstå oss selv og relasjonene våre til andre.

Hvert stjernetegn er forbundet med et stjernebilde, og i tillegg finnes det ulike tegn og symboler for stjernetegnene. Disse er alle populære tatoveringsmotiver. Mange ønsker også en mer virkelighetsnær tatovering av eget stjernetegn, for eksempel av en løve om en er født i løvens tegn.

stjernetegn tatovering

Familie

Å tatovere et navn på kroppen kan være en måte å vise hvor mye noen betyr for en, enten det er barn, partner, foreldre eller andre. Det er spesielt populært med tatovering med barnas navn, og mange inkluderer også fødselsdatoen til barna i tatoveringen. Det er også mulig å bruke andre symboler sammen med navnet, som et hjerte, en fjær eller en blomst.

Som forelder er det lite som fyller en med mer stolthet og kjærlighet enn egne barn. Mange ønsker å vise dette fysisk gjennom en tatovering. Det er flere alternativer til å tatovere barnas navn, som å få tatovert fotavtrykket eller håndavtrykket til barnet. En tatovering med stjernebildene til barna er en annen variant.

Det er mange muligheter om en ønsker en tatovering av familien. Enkle strektegninger av familiemedlemmene har blitt populært. Det finnes også en rekke mor-barn-symboler. Enkelte lar dyr representere familien, slik som elefanter eller ulver. Det er også mange som får tatovert initialene eller navnene til dem i kjernefamilien, gjerne i kombinasjon med infinity-symbolet eller andre symboler.

Søskentatoveringer fungerer godt alene samtidig som de utfyller hverandre når de sees sammen. Det er flere kreative eksempler på tatoveringer som viser antallet søsken og den enkeltes nummer i søskenrekka.

Bling / penger

Ordet diamant kommer gresk og betyr uovervinnelig eller uknuselig, og en diamanttatovering kan nettopp symbolisere styrke. Det krever mye arbeid å fremstille en diamant – man må sprenge bort store mengder malm og slipe til diamanten. For mange representerer diamanten derfor transformasjon og en påminnelse om at skjønnhet kommer innenfra.

diamant tatovering

Mennesker har lenge brukt smykker som dekorasjon og for å vise status og rikdom. Med en tatovering kan du velge fritt blant steiner, perler og edle metaller for å skape ditt eget og permanente smykke. Det er blant annet mulig å tatovere kjede, armbånd, ring eller ankelkjede.

smykke tatovering

Tatovering av en krone symboliserer det å ha kontroll over eget liv – egne følelser, tanker og handlinger. Kronen er en populær partatovering. Kronen kan også brukes som et religiøst symbol som referer til at Jesus bar en krone av torner.

krone tatovering

Tekst / skrift

Ved bruk av ord kan man lage en personlig og særegen tatovering. Teksttatoveringer kan blant annet bestå av et enkelt ord, et quote, et ordtak eller dikt.

Et quote kan være hentet fra en av de store filosofene, yndlingsforfatteren eller en annen kjent person. Det kan også være et sitat fra egen omgangskrets.

Med et ordtak kan man si mye med få ord. Det er mange ordtak å velge mellom, på norsk, engelsk, latinsk eller hvilket som helst annet språk. Med et ordtak på latinsk vil få andre forstå betydningen, og nettopp det kan gjøres at tatoveringen oppleves ekstra personlig.

tatovering tekst

Om du ønsker en tatovering med tekst, vil skrifttypen du velger bestemme det estetiske uttrykket på tatoveringen. Skrifttypen kan kommunisere like mye som innholdet i selve teksten. Du kan velge blant standardiserte skrifttyper, alt fra feminin håndskrift til tykke blokkbokstaver. Det er også mulig å bygge tatoveringen rundt egen håndskrift.

Tatovering skrift

Ved å tatovere inn initialene til noen du er glad i, vil de alltid være med deg. De fleste bokstaver har i tillegg en betydning. For eksempel kan bokstaven V symbolisere åndelighet og refleksjon. M regnes av mange som utgangspunktet for alle livsformer.

I tatoveringer er romertall et populært alternativ til vårt vanlige tallsystem. Det kan for eksempel brukes for å skrive ned en betydningsfull dato.

romertall tatovering

Tradisjonelt

Hennatatoveringen er opprinnelig en midlertidig tatovering som gradvis forsvinner i løpet av noen uker. Det har tradisjonelt blitt brukt ved feiringer og høytider i India, Midtøsten og Nord-Afrika. I dag velger flere å ta permanente tatoveringer inspirert av hennadesign.

Blomster representerer ofte glede, og vinranker og blader er mye brukt i forbindelse med bryllup. Øyenstikker og sommerfugl i hennatatoveringer kan være symbol på endring og gjenfødelse.

henna tatovering

Opprinnelig var tribal-tatoveringer utbredt blant stammemedlemmer i Stillehavsområdet, som maorier, polynesiere og hawaiere. Tatoveringene består som oftest av en kombinasjon av buede linjer og geometriske former i svart. Tribals har tradisjonelt blitt brukt for å vise gruppetilhørighet og status. De har også blitt brukt som beskyttelse mot farer og for å ære gudene. 

Tribals var stort på slutten av 90-tallet, og mange nordmenn tatoverte overkropp, overarm og korsrygg. Nå er tribal-tatoveringen igjen blant de mest populære.   

tribal tatovering

Vikingtatoveringer kan være en måte for skandinavere å minnes sin egne historiske bakgrunn. Tatoveringene kan være virkelighetsnære fremstillinger av vikinger, ofte med våpen i hånda og et vikingskip i bakgrunnen. Symboler fra vikingtiden er også populære som tatoveringer, sånn som Aegishjalmr, eller Helm of Awe på engelsk. Vikingene mente dette symbolet beskyttet dem, og de brukte det ofte på hjelmene sine.

viking tatovering

Fra norrøn mytologi finner vi mange historier og symboler som lar seg omgjøre til tatoveringer. Eksempler er Valknut, trollkorset, Torshammeren Mjølner, Vegvísir og livets tre, Yggdrasil. Norrøne tatoveringer kan også forestille guder, eller æser, og andre mytologiske skikkelser.

norrøn tatovering

Norrøn mytologi forteller at Odin er den mektigste av æsene, og han er kjent som krigernes gud. Han fremstilles som en kompleks karakter og representer alt fra visdom og poesi til krig, seier og død. Tatoveringer viser ofte Odin sammen med ravner, hesten Sleipner eller Fenrisulven. Siden Odin ofret et øye for å drikke av visdommens brønn, portretteres han ofte med bare ett øye i tatoveringer.

odin tatovering

I følge norrøn mytologi var Mjølner, eller Mjölnir på engelsk, hammeren til tordenguden Tor. Hammeren var et viktig våpen i kampen mot jotnene og kaoset de representerte. Under vikingtiden hadde mange kvinner og menn Mjølner som anheng som en beskyttelse mot farer.

Tatovering av Mjølner

Runer var skriftspråk som ble brukt før det latinske alfabetet ble introdusert i Norge. Det er mulig å ta tatoveringer med tekst skrevet med runer.

runer tatovering

Klar for å finne din tatovør eller behandler?

Vi hjelper deg å skaffe tilbud direkte fra tatoveringsstudioer eller klinikker ​

Tatoveringfordeg.no setter deg i kontakt med de beste tatovørene eller klinikkene i ditt område. Tjenesten er gratis, enkel og helt uforpliktende

Sjømann

Sjømannstatoveringen stammer fra 1700-tallet, da sjømenn lot seg tatovere av øyboerne under en oppdagelsesferd i Stillehavet. Siden har det blitt en veletablert skikk at sjømenn tar tatoveringer som symboliserer milepæler som seiler og som beskytter mot sjøens farer.

sjømann tatovering

Tatovering av anker viser at en sjømann har krysset Atlanterhavet.

anker tatovering

Meningen bak en tatovering av svale er at sjømannen har seilt 5000 nautiske mil. Tre svaler betyr dermed at han har seil 15 000 nautiske mil.

svale tatovering

Tatovering av en skilpadde betyr at en sjømann har krysset ekvator.

skilpadde tatovering

Betydningen av tatovering av drage er at en sjømann har seilt til Kina.

drage tatovering

Det er mange eksempler på sjømenn med hjertetatovering med navnet på kone eller kjæreste. Flere hadde også tatovert inn navnet på moren sin, eller rett og slett bare ”Mor”. Slike tatoveringer viser at det er noen der hjemme sjømannen tenker på og ønsker å gjenforenes med. 

tatovering hjerte

Generelt

Planlegger du din første tatovering, kan en liten tatovering være en god start. Fordelen med små tatoveringer er også at de ikke stjeler så mye oppmerksomhet, selv hvis de er på et lett synlig sted, som på hånda. Mulighetene er mange, som et hjerte eller andre små symboler, en fugl, et ord eller en enkel smykketatovering.

liten tatovering

Skygger kan gjøre at tatoveringen ser mer levende og realistisk ut. Derfor kan det være fint å bruke skygge om du ønsker et portrett eller en annen virkelighetsnær tatovering.

Ved å bruke metoder som skyggelegging og highlight kan en tatovør skape illusjonen av at en tatovering har dybde. Bruk av visse geometriske former kan også bidra til å gi tatoveringen et tredimensjonalt preg.

Strektatoveringer omfavner det minimalistiske. Samtidig som strekene er enkle, er de ofte forbundet med noe meningsfullt. En enkelt rett strek kan symbolisere styrke og hell. Tre streker representerer symmetrien og enheten i naturen.

Det er mange tolkninger av hva de tre kantene i et triangel representerer. Kombinasjonen av tanke og følelse (de to nederste kantene) kan gi en høyere forståelse (den øverste kanten). Trekanten kan også sees som forbindelsen mellom hav, jord og himmel. I en kristen kontekst kan det forstås som treenigheten – Faderen, Sønnen og Den hellige ånd. Trekanten kan også representere feminitet og maskulinitet avhengig hvilken retning trekanten vender.

trekant tatovering

I en tekst indikerer semikolon et lite opphold før man fortsetter å lese. Et semikolon kan symbolisere det å gå gjennom en tøff periode, som hvis man sliter med depresjon, angst eller selvmordstanker. Da kan det føles som at livet er satt på vent. En tatovering med semikolon kan være en måte å vise støtte til noen man kjenner. Det kan også bety at man selv har vært gjennom en vanskelig periode.

Ymse / diverse

Med en tatovering av et dødninghode kan en person symbolisere at døden ikke skremmer han eller henne. Det kan også være en påminnelse om at døden er uunngåelig og at det er viktig å glede seg over livet. For andre kan en tatovering av en hodeskalle være en måte å vise at man har lurt døden eller overvunnet en stor utfordring.

dødningehode tatovering

Feen Tingeling er både feminin, sterk og leken. En tatovering av Tingeling kan være en påminnelse om å finne sin egne vei i livet og ikke la seg begrense av andre.

Den perfekte tatoveringen for en ekte Brann-supporter.

Få tilbud fra flere tatoveringsstudioer eller klinikker

Få tilbud fra flere tatoverings
studioer eller klinikker

Finn det beste tilbudet! Vi gjør det enkelt for deg å innhente tilbud fra flere tatoveringsstudioer for din nye tatovering eller fra klinikker for tatoveringsfjerning. På den måten får du best mulig hjelp etter dine behov. Det koster deg ingenting å benytte tjenesten vår, og din videre kontakt med aktuelle studioer eller klinikker er uforpliktende.

Det hele er raskt og enkelt. Svar på noen kjappe spørsmål om hva du ønsker, så settes du i kontakt med dyktige tatovører eller behandlere i ditt område.

Matias

Matias

Innholdsprodusent hos tatoveringfordeg.no