Plassering av tatovering – dette bør du tenke over

Det er nærmest bare fantasien som setter grenser for hvor man kan tatovere seg.
Plassering av tatovering

Plassering av tatovering – dette bør du tenke over

Det er nærmest bare fantasien som setter grenser for hvor man kan tatovere seg.
Plassering av tatovering

Innhold

Det er nærmest bare fantasien som setter grenser for hvor man kan tatovere seg. Noen foretrekker en liten tatovering på ankel eller underarm. Andre går for en stor tatovering som strekker seg fra hofta, oppover langs ryggen og ender i nakken. Det er til og med mulig å tatovere innsiden av leppa, det hvite i øyet eller de erogene sonene.

Når man planlegger en tatovering, er det naturlig å fokusere mye på motiv og design. Det kan være lett å glemme at rett plassering også har mye å si. Det vil påvirke hvor vondt det vil være å ta tatoveringen og hvor ofte du må vedlikeholde den for at den skal holde seg fin. Hvor du velger å tatovere deg kan til og med ha innvirkning på måten andre møter deg samt dine fremtidige jobbmuligheter.

Hvor er det populært å ta tatovering?

På samme måte som et motiv kan være spesielt populært i en periode, kan trender påvirke hvor på kroppen vi tatoverer oss. Omkring årtusenskiftet valgte mange å ta tatovering i korsryggen. Piggtråd eller tribals rundt overarmen var populært i samme periode. Noen år senere ble det vanligere å ta tatoveringer på skulderen, underarmen, håndleddet og ankelen, spesielt små tatoveringer med skrift.

I dag varierer det mye hvor på kroppen vi velger å ta tatovering, men for både mann og kvinne er armer og overkropp populært. Det inkluderer tatoveringer på ribben, under bryst og på rygg.


Flere ønsker å dekke et større område på kroppen med tatovering. For eksempel har full sleeve blitt vanligere, ikke bare blant menn. Mange damer ønsker også tatoveringer som dekker både overarm og underarm i dag.  

Hvor er det mest og minst vondt å ta tatovering?

Skal man ta en tatovering, må man regne med litt smerte. Akkurat hvor vondt det er avhenger av den enkeltes smerteterskel. Tatoveringens plassering spiller også en viktig rolle.

Generelt vil det være mindre vondt å tatovere områder med mye muskler og fett, sånn som utsiden av låret eller baksiden av leggen. Du kan forvente ekstra smerte hvis tatoveringsnåla treffer steder med mye nerver, som når du tatoverer innsiden av låret. Det samme gjelder bein som er like innunder huden og lite beskyttet av muskler eller fett. Du bør derfor være forberedt på mer ubehag om du tar tatovering på finger og kragebein, selv hvis tatoveringen er liten.


Er du sensitiv mot smerte, kan du vurdere å tatovere følgende områder:


Du bør være forberedt på ekstra smerte om du tar tatovering på:

Plassering av tatovering på kroppen og slitasje

Ikke alle tenker over at plassering har mye å si for hvor godt en tatovering holder seg over tid. En tatovering på et område som er mye i bevegelse, vil tape seg raskere. Dette gjelder blant annet magen, som er i konstant bevegelse gjennom dagen – faktisk hver eneste gang vi puster. Huden på magen vil også strekkes ved vektøkning og, for kvinner, ved graviditet. Derfor er det vanskelig å forutse hvor lenge en tatovering på magen vil holde seg pen, og en må regne med flere besøk til tatoveringsstudioet for å vedlikeholde tatoveringen.

Det kreves også ekstra innsats for å ivareta tatoveringer på hånd og fingre. Dette er en del av kroppen som er spesielt eksponert for sol, kulde og vær. Tenker vi i tillegg over hvor ofte vi vasker og skrubber hendene, er det ikke rart at tatoveringer her raskere blir slitt. Du kan forebygge slitasje ved å tilføre huden ekstra fuktighet. Når tatoveringen begynner å miste spensten, bør du vurdere påfyll av farge.

Ønsker du en tatovering som tåler tidens tann best mulig? Da kan det anbefales å ta tatovering på kragebeinet og de øverste ribbeina, skulderbladet, armen og leggen. Tatovering under puppene for damer vil dessuten holde seg langt bedre enn tatovering på magen.

Klar for å finne din tatovør eller behandler?

Vi hjelper deg å skaffe tilbud direkte fra tatoveringsstudioer eller klinikker ​

Tatoveringfordeg.no setter deg i kontakt med de beste tatovørene eller klinikkene i ditt område. Tjenesten er gratis, enkel og helt uforpliktende

Tatovering: førsteinntrykk og arbeid

Førsteinntrykket av en person dannes i løpet av sekunder. Basert på kroppsspråk og utseende skapes det et inntrykk av om personen er kompetent, omgjengelig og til å stole på – alt etter hvilke kvaliteter som er viktig i relasjonen. Synlige tatoveringer vil ofte påvirke denne lynraske og ubevisste vurderingen.

De siste tiårene har tatoveringer blitt langt vanligere, og parallelt har måten de med tatoveringer blir oppfattet på endret seg. Tidligere var tatoveringer i større grad forbundet med stigma, og det kunne gi assossiasjoner til å være opprørsk og udannet.

Selv om tatoveringer generelt er akseptert i dag, finnes det fremdeles enkelte negative assosiasjoner. Synlige tatoveringer kan dermed påvirke måten du blir vurdert av kunderådgiveren i banken når du søker lån eller av en potensiell arbeidsgiver under jobbintervjuet.

Plasseringen av tatoveringen spiller en viktig rolle. En tatovering på hofta, låret, rygg eller ankel vil ikke kunne påvirke førsteinntrykket, rett og slett fordi den ikke syns. Tatovering på fingrene, hånden eller håndleddet vil være enklere å få øye på, men er ikke nødvendigvis det første man legger merke til.

Det kan imidlertid være lurt å tenke seg godt om før man skaffer en tatovering i ansiktet, på hodet eller halsen. Faktisk kan tatoveringer her fremdeles begrense mulighetene dine på jobbmarkedet. For eksempel er det ikke tillat med tatovering i ansiktet om du jobber i Forsvaret. Dette inkluderer tatovering bak øret eller under øyet. Slike tatoveringer kan også være en ulempe om du ønsker en stilling hvor du skal representere et selskap overfor kunder og klienter.

Generelt bør man vurdere plassering av en tatovering godt på forhånd. I enkelte sitasjoner vil det være en fordel å kunne dekke til tatoveringen, spesielt hvis du er redd for at førsteinntrykket kan påvirkes negativt.

Tatovering på føflekker og over arr

Mange lurer på om det er mulig å tatovere over føflekker og fødselsmerker. Enkelte ønsker kanskje å skjule et fødselsmerke på skulderen eller noen av føflekkene på ryggen. For andre handler det rett og slett om at det tilfeldigvis er et fødselsmerke i området de planlegger en tatovering.

Norsk Tattoounion (NTU), foreningen for tatøverer i Norge, fraråder å tatovere over føflekker og fødselsmerker. Ved å dekke over føflekker har du ikke mulighet for å følge med på eventuelle endringer i størrelse og farge. Du kan sånn gå glipp av tegn på mulig føflekkreft. I tillegg kan tatovering på føflekk føre til ekstra sterke blødninger, noe som kan gjøre jobben mer utfordrende for tatovøren.

Løsningen blir i mange tilfeller å tatovere rundt føflekker og fødselsmerker. Det er også mulig å ta utgangspunkt i dem når utseende på tatoveringen utvikles.

Mens tatovering på føflekker og fødselsmerker frarådes, kan det gå fint å tatovere over arr og strekkmerker. Arr trenger imidlertid tid på å heles, og for noen typer arr bør du vente opptil 5 år før du tatoverer over. Er du for tidlig ute, kan du risikere at huden i området fremdeles er i utvikling, noe som vil gjøre tatoveringen uregelmessig over tid.

Det er derfor viktig å la en tatovør med kunnskap om å tatovere over arr og strekkmerker ta en individuell vurdering før man eventuelt setter i gang.

En god tatovering har rett plassering

En god tatovering er mer enn et spennende motiv. Rett plasseringen er minst like viktig. Bruk tid på å finne ut hvor på kroppen du ønsker at tatoveringen skal være, og vær åpen for eventuelle innspill fra tatovør.

Få tilbud fra flere tatoveringsstudioer eller klinikker

Få tilbud fra flere tatoverings
studioer eller klinikker

Finn det beste tilbudet! Vi gjør det enkelt for deg å innhente tilbud fra flere tatoveringsstudioer for din nye tatovering eller fra klinikker for tatoveringsfjerning. På den måten får du best mulig hjelp etter dine behov. Det koster deg ingenting å benytte tjenesten vår, og din videre kontakt med aktuelle studioer eller klinikker er uforpliktende.

Det hele er raskt og enkelt. Svar på noen kjappe spørsmål om hva du ønsker, så settes du i kontakt med dyktige tatovører eller behandlere i ditt område.

Matias

Matias

Innholdsprodusent hos tatoveringfordeg.no